NÉPFŐISKOLAI HÁZ FORRÓFALVÁN

Forrófalva a romániai Bacau városától nem messze fekvő település, ahol jelentős számú magyar ember él.

A magyar hagyományokat, kulturális értékeket évtizedeken keresztül megőrizték, a mintegy ötezer lakosú település polgárai. Mind ez Antal-Vajda Jánosnak köszönhető, aki óriási munkát végzett azért, hogy egybe tudja tartani ezt a közösséget. http://www.nepcoll.hu/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif

Nagy feladatot vállalt ebben a felesége, Borbála is, mert alkalomról alkalomra neki kellett gondoskodni arról, hogy a forrófalvi magyarok a családi házban összegyűljenek és tisztán, rendben találjanak mindent.

A Kulturális Egyesület a Phonix nevet viseli, ami az újjászületésre utal. Az újjászületés nem csak a felnőtt lakosság magyarságmentő szolgálatából, hanem az iskoláskorú gyermekek magyar hagyomány, népdal és vers elsajátításából is állt. Mintegy 30-35 felnőtt és ugyanennyi kisiskolás jár Antal-Vajda Jánosék házába.

Ahhoz, hogy tovább tudjon élni és fejlődni ez a közösség, régi terve volt, hogy valahol helyet kapjanak ezekre az összejövetelekre. Télvíz idején, bizony gyakran a fűtetlen kultúrházban találkoztak, magyar énekeket, verseket tanultak, hogy aztán tavasszal, ősszel és nyáron be tudják mutatni a környező településeken is, valamint magyarországi településeken is mind azt, ami a magyarság értékeit még mindig képviseli.

A csángók magyarságukat évszázadokon keresztül őrizték meg, hiszen több kutató állítása szerint, jó néhányan az etelközi magyarság leszármazottai.

A Magyar Népfőiskolai Collegium több éves munkával teremtette meg azt az anyagi helyzetet, amelynek során Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a Nemzetpolitikai Államtitkárság lehetővé tette, hogy egy összejövetelekre alkalmas ingatlant vásároljon meg a Népfőiskolai Collegium, Forrófalván.

Több ház megvizsgálása után, végül is sikerült egy alkalmas épületet és mintegy 2300 nm2-es területet megvásárolni.

Ez nem ment egyszerűen, de sikerült azt a szakemberi gárdást (ügyvéd, mérnök, építész, stb.) összefogni, akinek segítségével a ház megvásárlása megvalósulhatott.

Az ingatlannyilvántartási bejegyzés megtörtént, de igen nagy munka vár még a népfőiskolásokra és a Phonix Egyesület tagjaira, hogy egy használható és a célnak megfelelő népfőiskolai ház jöjjön létre, ahol összegyűlnek a magyar hagyományokat, értékeket megőrző fiatalok és felnőttek.

SZK kép - Forrófalva 2