Bogdán Tibor: A falusi turizmus fejlődése

bogdan_tibor


Magyarfalu a legkeletibb moldvai csángó település a Szeret folyón túl, ahol még beszélnek magyarul. A nyolcvanas évektől folyamatosan érkeztek hozzánk magyarországi és erdélyi kutatók, akik heteken át gyűjtötték a falu lakosaitól a néprajzi és a nyelvi kincseket. Akadtak fotósok is, akik türelemmel várták a megfelelő pillanatokat, hogy megörökíthessenek egy-egy szokáshoz tartozó ritka vagy különleges mozzanatot vagy éppen egy életképet. A völgyek takarásában megbúvó falu kincseit így egyre többen és egyre szélesebb körben ismerték meg, ismerték el. Az érdeklődés azóta is töretlen és folyamatos, nem csak Magyarországról, de a közelmúltban már Európa más országaiból, sőt, még a tengeren túlról is érkeztek látogatók az egykor Arini-re átnevezett faluba.

Magyarfaluban Iancu Laura 2002-ben látta vendégül barátait először egy szervezett program keretén belül. Innen kezdve minden évben megrendezésre került ez a találkozás, amely az évek során egy három napos komplex programmá fejlődött, s megkapta a „Magyarfalusi Napok” elnevezést. A rendezvény – és ez által a falu –, vonzó célponttá vált a magyarországi és az erdélyi baráti társaságok számára.

Mint minden olyan program, amelyben találkozik a kikapcsolódás lehetősége a különleges programokkal – jó szervezés esetén –, vonzóvá válik és évről-évre visszacsábítja a résztvevőket, akik újabb érdeklődőkhöz viszik el a falunapok hírét. Ilyenkor a szervező(k)nek egyre nagyobb kihívással kell szembe néznie a megfelelő szállás kiválasztásakor, valamint az étkeztetés és a programok gördülékenységének összehangolása során.

Az elmúlt kilenc évben kialakult egy csapat, mely a soron következő rendezvény programját dolgozza ki, és egy másik, amely a vendégek számára a szállást és az étkeztetést biztosítja. A falusi napok szervezése és levezénylése mára már gyakorlottan történik. Sok vendég vesz részt évről-évre a három napos mulatságon, és viszik a falu jó hírét szerte a világban.

 

A népfőiskolai előadásról

A népfőiskolai program hallgatói számára elsősorban az elvárt szálláskörülményekről és az étkeztetésről kellett beszélni, mert ennek mindenhol egyformán megfelelő színvonalúnak kell lennie, vagy legalább közel hasonló módon kell alakítani. A programokról is szó esett, de csak irányadó ötletek szintjén, hisz minden faluban mások és mások a szokások. Alapvető tudnivalók

 P1170503

Magyarfaluban 1991-ig egyetlen egy ház rendelkezett angol wc-vel és fürdőszobával – ez a parókia épülete volt. Benti vízcsap kiépítésére mintegy öt családnál került sor. Ahogy telt az idő, ezek száma természetesen nőtt, de a bővítés igénye nem jellemezte a közösség döntő hányadát. Amikor elkezdtek érkezni a falun kívüli baráti társaságok a falunapokra, akkor szembesültek a háziak azzal a ténnyel, hogy a hagyományos és szíves fogadtatás már nem elegendő ahhoz, hogy vendégeik maradéktalanul élvezzék az időutazásnak is beillő kalandot. Nyilvánvalóvá vált, hogy az „időutazás” nagyszerű program, egészen addig, míg az ezer kilométeres úttól elcsigázott vendég meg nem kérdi: „Zuhanyozni hol tudok?” Alapvető higiénés feltételeknek és komfortnak adottnak kell lennie minden portán, hogy vendégeik csalódás nélkül emlékezhessenek a családnál töltött napokra.

Három fontos dolgot emeltem ki, amelynek a szállás minőségét illetően meghatározó szerepe van egy hosszú útról érkező vendég számára:

Elsőként az ágyat kell megemlíteni. Ennek minősége a fáradalmas út után a közérzetet nagymértékben befolyásolja. Csángóföldön jellemző, hogy nem tudnak városról, a nagy választékot nyújtó áruházakból választani, mivel a szállítás nagyon megnövelné a kiadásokat. Ezért a faluba érkező rekamié típusú fekvő alkalmatosságokat vehetik meg, melyeket mutatós, ám silány anyagból állítanak össze, hamar „kifárad”, probléma az is, hogy a fekvőfelület kialakítását nem szakszerűen végzik.

Második kritérium a meleg víz, hisz a nyári utazások során a frissítő tusolás elengedhetetlen, az ember újjászületik, megszabadul az út porától és belefeledkezhet az új dolgok felfedezésébe. Tisztán szívesebben vesz részt a programokon, ismerkedik új emberekkel, és a környezettel.

A harmadik, szinte kulcsfontosságú kérdés: a mellékhelységek minősége és állapota. Tudjuk, hogy a moldvai falvakban többnyire még mindig a kerti árnyékszékeket használják jelenleg is (főleg nyáron, még a komfortos házak lakói is). Komoly erőfeszítéseket tesznek a háziak arra vonatkozóan, hogy a kis kerti épületeket korszerű, emésztőgödrös il­lem­helyekre cseréljék. Magyarfaluban a falusi napok közeledtével a ven­déget váró házigazdák új gödröt ásnak, hogy a kellemetlen, szagos épület helyett új építményt használhassanak az érkezők.

Be kell látni mindenkinek, hogy hosszútávon a korszerűsítés nem csak a vendégfogadás miatt fontos, hanem a háziak kényelmét és egészségét szolgálja, főleg az év hidegebb időszakában.

 

Vendég? Barát? A viszonyok tisztázása

Tudjuk, hogy a vendégek, de inkább a turisták megjelenése egy településen sok változást idéz elő a közösség életében. Az új vendégek új szokásokat hozhatnak, a közösségi rendezvények során a megszokottól eltérő magatartásformát képviselhetnek. A kellemetlenségek elkerülése érdekében ajánlatos lenne minden házban elhelyezni egy rövid „házirendet”, mely tartalmazza az elvárt viselkedés helyi sajátosságait. Sajnos, nem minden szállóvendég udvarias, szabálykövető. Nos, a vendéglátónak el kell sajátítania a megfelelő viselkedésmódot az ilyen esetekben is.

A vendégek azonban általában barátságosak, kifejezetten törekednek a hosszú távú, komoly kapcsolatok kiépítésére, amely természetesen mindkét fél számára számos előnyt biztosíthat. Ivóvíz és étkeztetés

Tudjuk, semmi sem veheti el jobban a vendég jókedvét, mint egy kellemetlen betegség, gyomorrontás. Tapasztalat, hogy a csángóföldi víz összetétele (annak ellenére, hogy egészséges és tele van jótékony ásványokkal) az érzékenyebb gyomrúaknak komoly problémát okozhat. Ennek elkerülése érdekében az ételek főzésére különösen oda kell figyelni, illetve csak palackozott, buborékmentes ásványvíz kerülhet felszolgálásra. Ezzel teljes mértékben sikerül megelőzni a gyomorbántalmak kialakulását.

 

Programok

Most már tudjuk, hogy hogyan kell egy vendég idejét kitölteni érdekességekkel és szórakozással. Ezek közül néhányat felsoroltam előadásomban, mert azt láttam, nincsenek tudatában se Forrófalván, se Rekecsinyben, de még Klézsén sem, hogy milyen lehetőségekkel rendelkeznek a programok szervezése terén. A helyi nevezetességek meglátogatása – ami lehet egy múzeum, gyűjtemény, régi templom megtekintése; bor- és ételkóstolás – itt kiemeltem, hogy az „esztena” látogatást kifejezetten kedvelik a magyar turisták; tánctanítás, énektanítás helyi és vendégelőadókkal; sportesemények szervezése: pl. vendégek vs házigazdák.

Az előadásaim mindig interaktívak voltak, hisz abból lehetett meríteni ötleteket, amire maguk is rájöttek az előadásom alapján. Meggyőződésem, hogy egy következetes előadássorozat beindíthatja akár Csángóföld minden falujában a helyi erőkre, jellegzetességekre épülő faluturizmust.

Köszönöm a szervezőknek a meghívást!