Kalmár Júlia: Egészségügyi ismeretek

A higiénia jelentése: tisztaság. A mindennapi életünk fontos része a tisztaság.Két szempont szerint beszélhetünk a tisztaságról: 1. az emberi test tisztasága, 2. a környezetünk tisztán- és rendben tartása.

Az emberi test tisztántartása

A napi mosdás, fürdés, a szükség szerinti kézmosás, a körömvágás, a köröm tisztántartása kézen és lábon, hajmosás, hajápolás, bőrápolás – bőrtípustól függően (száraz, repedezett, illetve zsíros bőr), száj- és fogápolás. Kiemelten beszélünk a kézmosás szükségességéről. Minden olyan esetben mossunk kezet, ha állatokkal foglalkozunk, földdel kapcsolatos tevékenységet végzünk, illemhely használata után, étkezés előtt, ha valamilyen vegyszerrel foglalkoztunk (pl. permetezőszer, növényvédőszerek, stb.). Kézmosással és a rendben tartott körmökkel számos fertőző betegségtől védhetjük meg magunkat és embertársainkat. A kézmosás fontosságát szükséges hangsúlyozni a kisgyermekkortól kezdve úgy, hogy ez a tevékenység szokássá váljon.

A száj- és fogápolás a személyi higiénia része. Lehetőleg reggel és este mossunk fogat. A fogápolás nagyban hozzájárul a fogak épen maradásához. A fogak egészségének megőrzésében nagy szerepe van a rágásnak, a zöldségek és gyümölcsök nyers fogyasztásának. Tilos a dió foggal való megtörése! A fog ápolását szintén kisgyermekkortól kell elkezdeni, hogy az napi szokássá váljon.

Tisztálkodás utáni tiszta alsónemű, és az időjárásnak, az alkalomnak megfelelő ruházat teszi komfortossá közérzetünket.

A környezet tisztántartása

Lakásbelső rendben- és tisztántartása. A lakás környezetének a rendben tartása: udvar (rendezett, tiszta), virágok, dísznövények szerepe, gazdasági udvar – állatok, gépek részére lehetőleg legyen elválasztott rész, a trágya összegyűjtése, elhelyezése, az út, vagy utca rész, a csatorna tisztántartása, tágabb értelemben a lakhelyünk (falunk), ezen belül a közterek, utcák tisztántartása.

Környezetünk védelme, szeretete emberi kötelességünk. Összefogással sokat tehetünk érte. Például szervezzünk tisztasági napokat, vagy tisztasági hetet, amikor az eldobált szemetet, műanyag flakonokat, papírhulladékokat, stb. kicsik és nagyok együttesen összeszedik. Fontos, hogy a gyermekeket neveljük a környezet szeretetére, annak megóvására (pl. ne dobják el az utcán a szemetet, üres üvegeket, stb.).

 

A FERTŐZŐ BETEGSÉGEKRŐL

Influenza. Szalmonellózisok

1. Influenza. Az influenza vírus okozta fertőző megbetegedés kórokozói: A, B,C, H1N1 vírusok és még számtalan más vírus. Az „A” vírus okozza a nagy járványokat, a „B” vírus kisebb helyi járványokat okoz, a „C” vírus pedig egyedi megbetegedést idéz elő. Heveny légúti vírusbetegség, amely gyorsan, robbanásszerűen terjed. A terjedés módja cseppfertőzés, de tárgyak útján (pl. ajtókilincs) is fertőz. Lappangási ideje 1-2 nap; gyengeséget, fáradékonyságot, levertségi tüneteket idéz elő. A megbetegedés tünetei: hirtelen kiugró, magas láz, fejfájás, izomfájdalom, elesettség, gyengeség, torokban égő, kaparó érzés; száraz köhögés, orrdugulás, orrfolyás. A betegség kb. 5-6 nap alatt lezajlik. Szövődményei lehetnek: tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, középfülgyulladás. Különösen veszélyeztetettek a vá­randósnők, a kisgyermekek és az időskorúak. A betegség megelőzésére több komponensű védőoltást alkalmaznak. Az oltást már ősszel el kell kezdeni, hogy kialakuljon a védettség.

Gyógymódok:

Nem kell feltétlenül orvoshoz fordulni, amennyiben nem alakult ki szövődmény, otthon is kezelhető.

1. Lázcsillapítással együtt fájdalomcsillapítás (Algopyrin, Kalmopyrin), 2. bő folyadékpótlás, 3. köhögéscsillapítás, 4. C-vitaminfogyasztás, 5. népi gyógymódok (hársfatea – köhögéscsillapító, bodzavirág tea – köhögéscsillapító, hurutoldó, gyógyteás forró lábfürdő, kamillás, vagy sósvizes inhalálás), 6. fekvés, pihenés.

Az influenzás ember lehetőleg ne menjen közösségbe; szájmaszkot is lehet alkalmazni, ettől azonban idegenkednek a betegek.

Járványok idején az intézményekben – iskola, óvoda, kórház – tanítási szüneteket, vagy a kórházban lévő betegek részére látogatási tilalmat rendelhet el az egészségügyi hatóság.

Megelőzés.

Fontos szerepe van az immunrendszer erősítésének: rendszeres testmozgás (séta, torna, futás), életkornak megfelelő pihenés és alvás rendszeressége, rostban és vitaminokban gazdag élelmiszerek fogyasztása, stressz oldás (elsősorban nem gyógyszerekkel).

SzalmonellózisokSzalmonellák okozta ételmérgezések

A lappangási idő 2-4 óra az elfogyasztott étel időpontjától számítva. A fertőzés tünetei: hányinger, hányás, levertség, hasi görcsök, gyakori hasmenés, székletürítés. A kórokozók a székletből kimutathatók.

Fertőző forrás a beteg ember, vagy a fertőzött állatok. Fertőzött állatok: sertések, szárnyasok, szarvasmarhák. Sertés – húsa, húsából készült töltelék árú (pl. hurka, kolbász, disznósajt), amennyiben nincs kellően hő kezelve (sütve, főzve). Baromfi – húsa, tojás (kacsatojás első­sorban), fertőzött tojással készült krémek, lágy tojás, stb. pl. sütemények. A hőkezelés itt is fontos. Szarvasmarha – hús, tej.

A fertőzés terjedhet: állatról-emberre (élelmiszerek), emberről-emberre (fertőzött ember). Terjesztik a legyek, egerek és a patkányok is. Az ételmérgezés bejelentése kötelező az illetékes hivatalba. Tömeges ételmérgezések – közétkeztetés – iskola, óvoda, munka­helyi ét­kez­tetés.

Megelőzés:

Az említett élelmiszerek hőkezelése, személyi higiéné betartása: kézmosás, folyamatos fertőtlenítés, környezeti higiéné betartása, húsvágó eszközök fertőtlenítése, stb.

A fertőzött egyént el kell különíteni, amíg a székletvizsgálat eredménye negatív nem lesz.

 

GYÓGYSZEREK A HÁZIPATIKÁBAN – ORVOS-BETEG KAPCSOLATA – TÉLI VITAMINFORRÁSOK

Gyógyszerek a házi patikában

Bizonyos gyógyszereket célszerű otthon tartani az ún. házi patikában. Például: láz-, és fájdalomcsillapítót, hasmenés elleni szert, székrekedés elleni szert, esetleg görcsoldót (epebetegeknek például).

A házi patikában található gyógyszerek milyenségét és mennyiségét célszerű egyeztetni a házi orvossal. Minden gyógyszernek van lejárati ideje, amelyre figyelni kell. A lejárt határidejű gyógyszereket vissza kell vinni a patikába. Nem szabad szemétbe, tűzbe dobni, elásni, stb.

Különböző betegségekre kapott gyógyszert, pl. vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő szereket egymásnak adni nem ajánlatos, mondván, ha nekem jó, akkor biztos neked is hatásos lesz. A betegségek gyógyszeres kezelése az orvos feladata. A különböző gyógyszerek számos mellékhatással rendelkeznek, ezek olvashatók a betegtájékoztatón.

Házi patikában lehetnek gyógyhatású készítmények is, mint például a gyógyteák: kamillavirág – gyulladáscsökkentő, bodzavirág, hársfavirág, lándzsás útifű – köhögés és hurutoldó, szenna tea – hashajtó, körömvirág – tea és kenőcs formában is alkalmazható, a cickafark tea is nagyon hasznos. Ezeket a növényeket magunk is össze tudjuk gyűjteni, szárítani, stb. Legyen otthon sebellátáshoz szükséges fertőtlenítő szer, amely gyógyszertárban kapható, steril kötszer és ragasztószalag.

Orvos-beteg kapcsolata

Elvárható követelmény, hogy a házi orvos ismerje a rábízott egyéneket. Legyen segítségünkre a betegségek megelőzésében, gyógyításában. A kiépített bizalom mindkét részről fontos.

Téli vitaminforrások

A téli depresszió (lehangoltság) és a tavaszi fáradság elkerülése érdekében fontos a téli vitaminforrások fogyasztása, amelyek erősítik az immunrendszerünket. Például a savanyú káposzta C-vitamin tartalma ötször magasabb, mint a citromé. A savanyú káposzta levét is meg lehet inni (akinek bírja a gyomra), serkenti az emésztést.

C- és B-vitamint tartalmaz a lila hagyma, nyersen érdemes fogyasztani. Ugyanakkor megfázás esetén az illóolajai tisztítják az orrot is, vízhajtó hatása is van. Céklában kevés C-vitamin van, de a B1 és B2-vitamin-, illetve vastartalma jelentős. A sütőtök sok A-vitamint tartalmaz, illetve a jó íze miatt ajánlott téli csemege. A sárgarépában az A-vitamin elővitaminja található meg.

A kereskedelemben télen is kapható paprika, paradicsom, szőlő, eper, stb. – ezekben a terményekben a hosszú szállításhoz és tároláshoz szükséges tartósítószerek mennyisége jóval nagyobb, mint a vitamintartalmúk. Ezért ajánlatos inkább a fent említett zöldségfélék fogyasztása, ezen kívül minden olyan gyümölcs, amely a kertünkben megterem, de szükséges télen citromot és narancsot is fogyasztani.

 

IDŐS, ILLETVE BETEG EMBEREK OTTHONBAN VALÓ ELHELYEZÉSE

Általában 65 év felett beszélünk idős korról. Az utóbbi évtizedben megsokszorozódott a 65 éven felüliek száma. A népesség megváltozott koreloszlása számos problémát vet fel: társadalmi, gazdasági, orvosi problémákat. Ennek kapcsán új, az idős emberekkel foglalkozó tudományág keletkezett: a gerontológia. Ezen belül a beteg, idős emberekkel foglalkozik a geriátria.

Az idős ember élettani tulajdonsága, hogy tartalékereje csökken, könnyen válik sebezhetővé, fogékonyabb a betegségekre. Romlik az általános állapota: látása, hallása; fogazat hiánya, stb.

Ha az idős ember magára marad, vagy a családja nem tudja vállalni a mindennapos ellátását, akkor idős otthoni elhelyezését kérhetik.

Csákváron a Református Egyházközség fenntartásában a Kálvin Idősek Otthona vállalja a rászoruló emberek ellátását.

Az otthon új építésű, 30 férőhelyes, kétágyas, összkomfortos lehetőséget biztosít. Felszereltsége: igény szerint saját, vagy intézményi. A szobák parkettásak, előszoba és fürdőszoba tartozik hozzá, hűtőszekrény és mikrohullámú sütő minden szobában található. Állandó melegvíz-ellátás van.

A gondozott teljes ellátásban részesül: napi háromszori étkezés, mosás, vasalás, ápoló-gondozó személyzet, kisegítő személyzet, orvosi ellátás, kulturális programok, társalgó helyiség, közös tv; képek, virágok, faliújság teszik barátságossá az otthont, ünnepségek megtartása, egyházi ünnepeink, születésnapok, névnapok megtartása a család bevonásával, kirándulás – főzéssel egybekötve, illetve még számos program színesíti a lakók ünnep- és hétköznapjait.

A lelkigondozást mentálhigiénés végzi. Hétfőtől szombatig minden reggel áhítattal indul a nap, melyet imádsággal fejezünk be. Péntek délutánonként istentiszteleten vesznek részt az otthon lakói, illetve lehetőség van a templomi alkalmakon, istentiszteleteken és rendezvényeken való részvételre is, hiszen az otthon a református templom udvarában kapott helyet.

Az idős otthoni elhelyezés sokszor kényszermegoldás a családnak, de sokkal emberibb, mint a magára hagyott, gondozatlan, magát ellátni nem tudó idős ember látványa.

 

VÉRNYOMÁS- ÉS VÉRCUKORMÉRÉS

A program részeként tájékozódó jelleggel vérnyomás- és vércukormérést végeztem azoknál, akik ezt igényelték.

A vérnyomás mérés tapasztalatai

A használt eszköz: BMG 4907 vérnyomásmérő készülék – automata, a felkaron történő méréshez alkalmas, a vérnyomásmérési tartomány 20-300 Hgmm-ig, a pulzus mérési tartománya: 30-180 szívverés/perc, a három érték kijelzése (szisztolés nyomás diasztolés nyomás – pulzusszám) LCD kijelzőn látható.

55 főnél történt vérnyomásmérés. 5 alkalommal mértem magas vérnyomás értéket, ebből 2 fő tudott a betegségéről, ők gyógyszert is szednek. 3 főnél kértem, hogy jelentkezzen az orvosánál. A mai állapot szerint a normál érték 140/90 Hgmm alatti érték.

A vércukormérés tapasztalatai

Használt eszköz: D CONT PARTNER – OPTIMUM TESZT csíkkal. A méréshez friss, kapilláris teljes vért az ujjhegy megszúrásával nyertünk. Minden mérésnél steril, egyszer használatos tűt alkalmaztunk. A mért értéket mmol/l-ben kaptuk meg. 48 főnél történt mérés, egy esetben volt magasabb érték, az illető cukorbeteg, gyógyszert is szed. 47 esetben normál tartományba tartozó értéket kaptunk.

A hallgatóság kérdéseket tett fel a magas vérnyomás kialakulásáról és annak okairól. Beszélgettünk a cukorbetegség tüneteiről, például hogy miről ismerhető fel a betegség, milyen szövődményei lehetnek, stb. A hallgatók végig érdeklődőek voltak, a nyelvi nehézségeknél segítségemre volt Bogdán Tibor, akinek ezúton is köszönetet mondok.