Katona Kitti-Csángóföldi kineziológia

Élményeim egyik legmeghatározóbb periódusa kezdődött el 2012 januárjában. Dr. Kis Boáz népfőiskolai vezető felkérésére és természetesen igent mondva indultam el társaimmal – első alkalommal – Csángóföldre. A népfőiskola keretein belül látogattunk el Moldvába. Mivel én még nem jártam ott, nagy érdeklődéssel tekintettem az elvégzendő feladatokra.

Témám a sport és egészség, serdülő-, ifjú-, felnőtt- és időskori testmozgás, prevenció, rehabilitáció volt.

Több faluba látogattunk el az év folyamán, hiszen három alkalommal is lehetőségünk nyílt a tudásunkat átadni a csángó embereknek. Így első alkalommal Klézse, Forrófalva, Külsőrekecsin, második alkalommal Magyarfalu, Pusztina, Lábnyik, harmadik alkalommal pedig Szabófalva, Lujzikalagor, Somoska és Lészped.

Talán az én témámat volt a legnehezebb kifejteni, hiszen az ezen a területen élő emberek mindennapjait a mezőgazdaság, tehát a földeken végzett fizikai munka tölti ki.

Első alkalommal beszéltem az embereknek általánosságban a sportról és annak élettani hatásairól. Legfőképpen a betegségek kialakulásának megelőzéséről, amit leginkább a rendszeres testmozgással érhetnek el. Itt azonban ki kellett emelnem, hogy a fizikai munka nem minősül rendszeres testmozgásnak – sportnak –, mivel az mindig azonos izmokat, ízületeket mozgat meg. Ahhoz pedig, hogy az izmok, ízületek ne sérüljenek, vagy regenerálódjanak, ellentétes gyakorlatokat kell végezni. Például ilyen, ha kapálás közben görnyedt a testhelyzet, azt a derék, csípő, gerinc munkavégzéssel ellentétes irányú mozgásával, nyújtásával lehet korrigálni, például egy esetleges gerincferdülés, gerincsérv… kialakulása megelőzéséért.

Megemlítettem a várandósan történő testmozgást, a mozgást mint fogyókúrát – hiszen koplalással nem feltétlen lehet a kívánt testsúlyt elérni, amely viszont elengedhetetlen a jó közérzet, jó lét és a fizikai aktivitás fokozására.

Részleteztem, hogy melyek azok a mozgások, amelyek javalltak az ilyenfajta munkavégzés mellett. Mint pl. séta, futás, kerékpározás, korcsolyázás, lovaglás, tánc, stb.

Az élsportról és a versenysportról is szó esett. Itt legfőképpen azt emeltem ki, hogy mit érhet el az az egyén, akinek megfelelő tehetsége van az adott sportokhoz. Értem itt az anyagi megélhetést, a hírnevet, a kapcsolatokat, melyekből később akár építkezhet is az egyén.

A turizmus és a sport kapcsán pedig felvázoltam azokat a rekreációs és versenysportokat, amelyeket a helyi földrajzi adottságokkal hatékonyan és sikeresen lehetne szervezni, művelni.

Második és harmadik alkalommal – tanulva a januári felnőttképzés kérdéseiből – nyomatékosítottam a sport fontosságát, egyrészt kísérletekkel – csontozat, izomzat kialakulása serdülő korban, fiúnál és lányoknál egyaránt; idős korban történő memóriaromlás és memória megtartásának kapcsolata a sporttal; izmok rugalmasságának megőrzése és sérülékenység elkerülése a sportolás által –, másrészt bővítettem azokat a mozgásformákat, amelyek elengedhetetlenek az egészséges élet fenntartásában és természetesen a téli előadásom témáját is kifejtettem ezekben a falvakban is.

Bízom benne, hogy szolgálhattam némi tanulsággal a hallgatóságnak, hiszen küzdelmes életükre pozitív hatással lehet a megfelelő testmozgás és a rendszeres sportolás. Ez az a tevékenység, ami által a mindennapokban megtalálhatják a kikapcsolódást, az egészséget és az élményt egyaránt.