Kultúra Lovagja elismerések 2014. – Lőrincz Celesztin

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma a Kultúra Lovagrendje nemzetközi tanácsadó testülete javaslata alapján Egyetemes Kultúra Lovagja, Magyar Kultúra Lovagja és posztumusz a Magyar Kultúra Lovagja címet adományoz 2014. január 19-én Budapesten, a Corinthia Hotel Budapest dísztermében megrendezésre kerülő XVIII. Magyar Kultúra Napja Gálán.

Az elismerésre kerülők névsora és az elismerés indoklása:

 

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány

4/2013. számú

H A T Á R O Z A T A

Magyar Kultúra Lovagja cím adományozásáról

 

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma a Kultúra Lovagrendje tagjainak javaslatára Magyar Kultúra Apródjainak huzamos időn át végzett, példamutató, önzetlen és sikeres tetteiért a Magyar Kultúra Lovagja címet adományozza:

(1-15.)

16. Lőrinc Celesztin (Csíkfalu, Románia) rokkantnyugdíjas, rádió főszerkesztőnek

Lovagias tettek: A bákó megyei Csikfaluban, deréktól lefelé teljesen bénán élve életét létrehozta az egyetemes magyarság legkeletibb rádióját, a Moldvai Rádiót, amely a csángók első rádiója, 2009. november 14-én kezdte meg adását. Vezérlő gondolata: „Ez a Rádió nem azért jött létre, hogy a románok orra alá borsot törjünk, és hergeljük, vagy ellenségeskedjünk velük. Mi itt vagyunk, két nyelven beszélünk, és szeretettel mindenkit elfogadunk. Ez a Csángó Rádió.” Hallgatóinak száma jóval meghaladta a 300.000-et. A napi 24 órában sugárzó internetes rádió a világ bármely pontján hallgatható. Kiemelt célként nagy szerepet vállal a magyarság ősi gyökereihez közel álló népzene népszerűsítése érdekében. A Mondvai Csángómagyarok Szövetségének szociális felelőse. Tevékenysége, az egészséges embert csendes főhajtásra indító életereje, céltudatossága fénylő fáklyaként lobog környezetében, ahol egyre ritkább a magyar szó. A Csángó Rádió közvetíti a Mária Rádió által készített szentmiséket. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány – úgy is, mint az „anyaország éltető figyelme” – a Magyar Kultúra Lovagja elismeréssel köszönti születésének 40. évfordulóján.
„A magyar kultúra külföldi ápolásáért”

LŐRINCZ CSELESZTIN

LŐRINCZ CELESZTIN

 

(forrás: http://www.alkotohazak.shp.hu/hpc/web.php?a=alkotohazak&o=kultura_lovaga_2013__vZsG)