Szeret-Klézse Alapítvány

zoldlogo4

Az alapítványt abból a célból hozták létre, hogy képviselje és elősegítse a csángó magyarok érdekeit és jogait a román állam keretén belül. A „SZERET-KLÉZSE ALAPÍTVÁNY”  1999-ben az első Csángóföldön bejegyzett alapítvány volt, mely a csángók gondjaival kezdett foglalkozni, ezekre megoldást keresni.

 

Keresztszülők-a Moldvai Csángómagyarokért Egyeslet

Screenshot_2013.04.10._15_54

“A Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület szoros együttműködésben dolgozik a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével és A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvánnyal. Alapvető célunknak tekintjük a „Legyen Ön is keresztapa, keresztanya” program népszerűsítését, a támogatók körének bővítését.

Segítséget kívánunk nyújtani a keresztszülők egymás közti kapcsolattartásában, célunk erősíteni a csángómagyar gyerekek és a keresztszülők közötti kapcsolatokat. A keresztgyerekek és családjuk szociális és egészségügyi támogatása mellett kiemelt fontosságúnak tartuk, hogy segítséget nyújtsunk a moldvai magyar nyelvoktatás feltételeinek javításához, valamint, hogy minél szélesebb körben megismertessük a moldvai csángómagyar kultúrát a bel- és külhoni magyarsággal.”

 

AMMOA-A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány

Screenshot_2013.04.10._16_00

A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány azért jött létre, hogy segítse a moldvai csángók beolvasztásának megállítását, ha lehet, visszafordítását.

 

Csángó rádió

csango radio logo

“A Csíkfalusi csángó rádiót azzal a céllal hoztam létre, hogy az igazi moldovai csángó-magyar kultúrát tudjam ismertetni.”

Külsőrekecsin

un

Egy moldvai csángó-magyar falu hétköznapjai, élete és történetei. A falu a Kárpátok moldvai lejtőin, Bákótól délre helyezkedik el a Rekecsin-patak forrásánál, a Szeret jobboldali dombjai között található, tizenkét kilométerre Rekecsin (Răcăciuni) község központjától. Csángó magyarok a falu lakosai, akik mind a mai napig az archaikus magyar nyelvet beszélik.