Népfőiskolai ház Csángóföldön

smart

A magyar kormány támogatásával, Népfőiskolai Ház létesül a csángóföldi Forrófalván. A magyar kormány 2018-ban 20.000.000 Ft-os támogatást nyújtott az MNC Magyar Népfőiskolai Collegium számára, hogy Forrófalván csángómagyar házat létesítsen.
A csángóföldi Forrófalván mintegy 600-700 csángómagyar él, akik megőrizték az etelközi magyarság nyelvét, hagyományaikat, kultúrájukat. Számukra azért is fontos a ház létrehozása, mivel hagyományaikat a felnőttek és a gyermek is közösségben tudják megélni.
Magyarországgal kiépített kapcsolatuk van, az Magyar Népfőiskolai Collegiumon keresztül. Tíz éve rendszeresen részt vesz egy kulturális csoportjuk a Kárpát-medencei népfőiskolai konferencián, ahol szoros barátságokat kötöttek a Kárpát-medencei magyarság népfőiskolásaival. Tánc és ének csoportjuk magyarországi szereplése mindig üde színfoltot képvisel a különböző programokban.
A csángómagyar ház biztosítja azt a lehetőséget, hogy a gyermekek, unokák számára át tudják adni az eddig megőrzött énekeiket, táncaikat.

smart