Erdélyi magyarok találkozója

Erdélyi magyarok találkozója

Május 1-én, vasárnap Budapesten, az Erdélyi Gyülekezetben (Reménység Szigete) tartották meg az erdélyi magyarok találkozóját, 25. alkalommal.
Isten Igéjét Dr. Fazekas István hirdette az egybegyűlteknek, amelyet követően egész napos programon vehettek részt a jelenlévők.
Ez alkalommal nyílt meg Pécsi L. Dániel: Erdélyi Címerek című kiállítása. A kiállítást dr. Kis Boáz, az MNC üv. elnöke nyitotta meg, az Ezékiel 11, 17 verse alapján. Kiemelte, hogy Isten egybegyűjti a magyarokat is, a világ minden tájáról és együvé teszi őket, ahogy hirdette ezt Ezékiel próféta, a fogságban lévők számára. Ehhez azonban, mindenkinek el kell végezni a rá eső részt, ki kell venni a részét a feladatok végzéséből és nem lehet közömbössé válni a magyarság sorsát érintő problémák előtt.
Idézte Ady Endrét, aki A tűz csiholója című versében így írt:
„Csak akkor születtek nagy dolgok,
Ha bátrak voltak, akik mertek,
S százszor tudtak bátrak lenni,
százszor bátrak és viharvertek.”

Emlékezve a korábbi Tűzcsiholókra, kiemelte néhai Németh Géza gyülekezetalapító lelkipásztor áldozathozatalát, aki megalapította az Erdélyi Gyülekezetet Budapesten, a X. kerületben (Gyógyszertári út 1-3.).
Pécsi L. Dániel személyét is ilyen mozgósító személyként mutatta be dr. Kis Boáz, aki az Erdélyi Címerek megfestésével az összetartozás történelmi tényére hívta fel a figyelmet.
A címerekben is kifejezésre jut ez, hiszen többségükön szerepel a Szent Korona képe is, amely a történelmi Magyarország egységét szimbolizálja az alkotásokon.
Végezetül, a megnyitó beszédben hangsúlyt kapott, hogy mindnyájunknak a tűz csiholójává kell válni – ahogy Ady Endre írja, ezt a magatartást kell tovább adni és erre kell vigyáznunk, ahogy a – költő szerint is –, az őrzőknek kell vigyázni a strázsán…

Kép - Erdélyi magyarok... 3