Kalmár Julianna-Egészségügyi ismeretek

Higiénia

A higiénia jelentése: tisztaság. A mindennapi életünk fontos része a tisztaság. Két szempont szerint beszélhetünk a tisztaságról: az emberi test tisztasága, és a környezet tisztán- és rendbentartása.

Az emberi test tisztántartása

Tisztálkodási alapok: a napi mosdás, fürdés, a szükség szerinti kézmosás, a körömvágás, a köröm tisztán tartása kézen és lábon, a hajmosás, hajápolás, bőrápolás – bőrtípustól függően (száraz, repedezett, illetve zsíros bőr), száj – és fogápolás.

Kiemelten beszélünk a kézmosás szükségességéről. Minden olyan esetben mossunk kezet, ha állatokkal foglalkozunk, földdel kapcsolatos tevékenységet végzünk, illemhely használata után, étkezés előtt, ha valamilyen vegyszerrel foglalkoztunk (pl.: permetezőszer, növényvédő szerek, stb.) Kézmosással és a rendben tartott körmökkel számos fertőző betegségtől védhetjük meg magunkat és embertársainkat. A kézmosás fontosságát szükséges hangsúlyozni a kisgyermekkortól kezdve úgy, hogy ez a tevékenység szokássá váljon.

A száj- és fogápolás a személyi higiénia része. Lehetőleg reggel és este mossunk fogat. A fogápolás nagyban hozzájárul a fogak épen maradásához. A fogak egészségének megőrzésében nagy szerepe van a rágásnak, a zöldségek és gyümölcsök nyers fogyasztásának. Tilos a dió foggal való megtörése! A fog ápolását szintén kisgyermekkortól kell elkezdeni, hogy az napi szokássá váljon.

Tisztálkodás után tiszta alsónemű, és az időjárásnak, az alkalomnak megfelelő ruházat teszi komfortossá közérzetünket.

 

A környezet tisztántartása

Alapok: lakásbelső rendben- és tisztántartása. A lakás környezetének a rendben tartása: udvar (rendezett, tiszta), virágok, dísznövények szerepe, gazdasági udvar – állatok, gépek részére lehetőleg legyen elválasztott rész, a csatorna tisztántartása, tágabb értelemben a lakhelyünk (falunk), ezen belül a közterek, utcák tisztántartása.

Környezetünk védelme, szeretete emberi kötelességünk. Összefogással sokat tehetünk érte. Például szervezzünk tisztasági napokat, vagy tisztasági hetet, amikor az eldobált szemetet, műanyag flakonokat, papírhulladékokat, stb. kicsik és nagyok együttesen összeszedik. Fontos, hogy a gyermekeket neveljük a környezet szeretetére, annak megóvására (pl. ne dobják el az utcán a szemetet, üres üvegeket).


Cukorbetegség – Diabetes mellitus 

A cukorbetegség komplex anyagcserebetegség, amelynek hátterében a vércukorszint emelkedése áll, de az összes anyagcsere-folyamatot érinti.

Mai tudásunk szerint nem gyógyítható állapot, súlyos betegség. Bizonyos életmódbeli előírások betartásával, kiegészítő gyógyszeres kezeléssel, illetve inzulin pótlással jól egyensúlyban tartható.

A cukorbetegség az 1920-as évekig halálos betegségnek számított. Az első inzulin injekció beadása 1922-ben történt. Az 1960-as évekig sertések és szarvasmarhák hasnyálmirigyéből vonták ki az inzulint. Az 1980-as években sikerült szintetikusan előállítani a humán inzulint. Ma a legkorszerűbb az úgynevezett analóg inzulin, de az előállítása igen költséges.

Típusai:

a) Az 1-es típusú cukorbetegség

A gyermekkori inzulinhiányos cukorbetegséget nevezzük 1-es típusúnak. A betegség oka nem ismert. A háttérben genetikai hajlam áll. Mivel inzulin nem termelődik, azt pótolni kell.

b) A 2-es típusú cukorbetegség

Felnőtt vagy idősebb korban alakul ki. Ha az inzulintermelés csökken, akkor gyógyszeres kezeléssel lehet serkenteni az inzulintermelést. Ha leállt a termelés, akkor az inzulint pótolni kell. Az inzulint a hasnyálmirigy úgynevezett Langerhans-szigeteiben található béta-sejtek termelik.

Tünetei: szomjúság, 4-5 liter víz fogyasztása, fogyás, aceton szagú lehelet, a cukortartalmú vizelet.

Kezelése: összetett, diéta, testmozgás, gyógyszeres kezelés.

Szövődményei: A szem ideghártyájának károsodása (retinopátia-látásromlás), vese kisereinek károsodása (veseelégtelenség), érzéskiesés, zsibbadás – a kéz és láb ujjain elsősorban, nagy erek betegségei, érelmeszesedés, szívelégtelenség.

Szintjei:

a) Az alacsony vércukor szint

A vércukorszint hirtelen csökkenése eszméletvesztéshez vezethet. Ennek tünetei: gyengeség, verejtékezés, éhségérzet.

 Teendők: cukorbevitel-szőlőcukor.

b) A magas vércukor szint

Kezelése: inzulin adása

Magyarországon diabetológiai szakrendelés van. A vércukor betegek gondozása: rendszeres ellenőrzés, gyógyszerek felírása, vércukormérő teszt felírása, cukorbeteg napló vezetése, az otthoni vércukorszint ellenőrzésének a megtanítása, az inzulin adagolás és beadás megtanítása (Ma már korszerű, könnyen kezelhető számkijelzős inzulin adagolók vannak a betegek részére.), szűrő vizsgálatok szerevezése.

 A vércukormérés tapasztalatai

Használt eszköz: Dcont Partner vércukormérő Optimum Teszt csík. A méréshez friss, kapilláris teljes vért az ujjhegy megszúrásával nyertünk. Minden mérésnél steril, egyszer használatos tűt alkalmaztunk. A mért értéket mmol/l-ben kaptuk meg. Pusztinán, Lábnyikon és Magyarfaluban összesen 51 főnél történt mérés, egy esetben volt magasabb érték, az illető cukorbeteg, gyógyszert is szed. 50 esetben normál tartományba tartozó értéket kaptunk.

A hallgatóság kérdéseket tett fel a magas vérnyomás kialakulásáról és annak okairól. Beszélgettünk a cukorbetegség tüneteiről, például, hogy miről ismerhető fel a betegség, milyen szövődményei lehetnek, stb. A hallgatók végig érdeklődőek voltak.

Magas vérnyomás (hypertonia) 

Az erekben a vér nyomást fejt ki az erek falára. A szívizom összehúzódásakor magasabb a nyomás az artériákban, ez az úgynevezett szisztólés nyomás, a szívizom elernyedésekor alacsonyabb a nyomás, ez az úgynevezett diasztólés érték. Pl.: 140/80 hmm 140 a szisztólés 80 a diasztólés érték. A vér nem egyenletesen áramlik az erekben. Pillanatról pillanatra változik.

Alattomos, csendes gyilkosnak is nevezik, mert sokszor nincsenek tünetei, észrevétlenül alakul ki a betegség.

Az esetek 90%-ban nem tudják az okot kimutatni, ez az úgynevezett elsődleges(esszenciális) hypertónia. A másodlagos hypertonia valamilyen betegség következménye, pl.: vesebetegség, cukorbetegség.

Az esetleges tünetek: fejfájás, szédülés, fülzúgás, fülcsengés; fá­ra­dé­­konyság, orrvérzés, mellkasi fájdalom.

Szövődményei: az agyi erek károsodás, ami agyvérzést, vagy demenciát (elbutulást) okozhat; a szív izomzatának és ereinek károsodása, koszorúserek szűkülete, szívinfarktus, embólia; a vese ereinek károsodása – veseelégtelenség; a szem ereinek károsodása, látásromlás.

A magas vérnyomás kialakulásának kockázati tényezői: öröklött hajlam, túlsúlyosság, dohányzás, mozgáshiány, túlzott só fogyasztás, stressz, szorongás.

Megelőzés: normál testsúly megtartása, só fogyasztás csökkentése, zsírszegény étrend, kálium, magnézium, kalcium, fehérje bevitel; rendszeres testmozgás, alkohol fogyasztás mellőzése. A lelki stresszt csökkentő programok: meditáció és relaxáció. Ezek hatásosságát azonban tudományos vizsgálatok nem támasztják alá.

A magas vérnyomás kezelése:

a) gyógyszeres: az orvos által felírt gyógyszerek alkalmazása.

b) népi gyógyászat: – fokhagyma, galagonya, citromfű.

Amit a vérnyomás mérésről tudni kell: Jó készülék szükséges és azt helyesen kell alkalmazni. 2-3 mérés egymás utáni átlagát számítjuk, szükség esetén 24 órás ambuláns monitort helyeznek fel.

Érdekességek: a) A férfiak kétszer hajlamosabbak a magas vérnyomásra, mint a nők.

b) A vérnyomás rövidített jelzői: RR – Riva-Rocci a készülék feltalálója; T: tensio (vérnyomás).

c) A régebben használt vérnyomásmérő készülék higanyos volt, és hallgatózással észleltük a mért értéket. Ma korszerű, automata mérők vannak, digitális kijelzéssel, amelyek könnyen kezelhetők és megtanulhatók. A magas vérnyomásban szenvedő egyénnek jó ha van saját vérnyomás mérő készüléke!

Összegezve: a magas vérnyomás súlyos betegség, de megfelelő kezeléssel egyensúlyban tartható.

A vérnyomás mérés tapasztalatai

A használt eszköz, a BMG 4907 (automata) vérnyomásmérő készülék, a felkaron történő méréshez alkalmas, a vérnyomásmérési tartomány 20-300 Hgmm-ig, a pulzus mérési tartománya: 30-180 szívverés/perc, a három érték kijelzése (szisztolás nyomás – diasztólés nyomás – pulzusszám) LCD kijelzőn látható.

45 főnél történt vérnyomásmérés – Pusztinán, Lábnyikon és Magyarfaluban. 5 alkalommal mértem magas vérnyomás értéket, ebből 2 fő tudott a betegségről, ők gyógyszert is szednek. 3 főnél kértem, hogy jelentkezzen az orvosnál. A mai állapot szerint a normál érték 140/90 Hgmm alatti érték.

Gyógyszerek a házi patikában

Bizonyos gyógyszereket célszerű otthon tartani az úngynevezett „házi patikában”. Például: láz-, és fájdalomcsillapítót, hasmenés elleni szert, esetleg görcsoldót (epebetegeknek például). A házi patikában található gyógyszerek milyenségét és mennyiségét célszerű egyeztetni a házi orvossal. Minden gyógyszernek van lejárati ideje, amelyre figyelni kell. A lejárt határidejű gyógyszereket vissza kell vinni a patikába. Nem szabad szemétbe, tűzbe dobni, elásni, stb.

Különböző betegségekre kapott gyógyszert, pl.: vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő szereket egymásnak adni nem ajánlatos, mondván, ha nekem jó, akkor biztos neked is hatásos lesz. A betegségek gyógyszeres kezelése az orvos feladata. A különböző gyógyszerek számos mellékhatással rendelkeznek, ezek olvashatók a betegtájékoztatón.

Házi patikában lehetnek gyógyhatású készítmények is, mint például a gyógyteák: kamillavirág – gyulladáscsökkentő, bodzavirág, hársfavirág, lándzsás útifű – köhögés és hurutoldó, szenna tea – hashajtó, körömvirág – tea és kenőcs formájában is alkalmazható, a cickafark tea is nagyon hasznos. Ezeket a növényeket magunk is össze tudjuk gyűjteni, szárítani, stb. Legyen otthon sebellátáshoz szükséges fertőtlenítő szer, amely gyógyszertárban kapható, steril kötszer és ragasztószalag.

Aktuális nyári egészségügyi problémák: nyáron a napégés, napszúrás és a hőguta.

a) A napégésről. Ezen a nyáron a levegő hőmérséklete közel 40 °C volt tartósan. A napégés fő okai: a hosszú hullámú UV B sugárzás. Tünetei: bőrpír, bőrgyulladás, esetleg hólyagos bőr, rossz közérzet, hányinger, hányás. Kezelése: a bőr hűtése lehetőleg folyó vízzel, bő folyadék bevitel, hűvös szobába tartózkodás; kenőcsöket nem szabad alkalmazni, és vizes borogatást sem. Megelőzése: védekezés pl.: sapkával, kendővel; tartósan nem szabad a napon tartózkodni, megerőltető fizikai munkát végezni, fényvédő krémek alkalmazása, UV szűrős napszemüveg.

b) A Napszúrás. Oka: a fejet érő erős napsugárzástól alakul ki. Jelei: vörös, forró fej, hűvös bőr, fejfájás, nyugtalanság, szédülés, émelygés, gyengeség, hányinger, szapora pulzus, igen magas láz, 43-44 fok is lehet. Kezelés nélkül halálhoz vezet.

Különösen érzékenyek a kisgyermekek. Teendők: hűvös szobába lefeküdni megemelt felsőtesttel, hideg vizes borogatás, fej hűtése, szellőztetés, folyadékpótlás. Megelőzés: fej védelme, a bő folyadék bevitel, tűző napon való tartózkodás mellőzése.

Orvos-beteg kapcsolata

Elvárható követelmény, hogy a házi orvos ismerje a rábízott egyéneket. Legyen segítségükre a betegségek megelőzésében, gyógyításában. A kiépített bizalom mindkét részről fontos.

Idős, illetve beteg emberek otthonban való elhelyezése

Általában 65 év felett beszélünk idős korról. Az utóbbi évtizedben megsokszorozódott a 65 év felüliek száma. A népesség megváltozott koreloszlása számos problémát vet fel: társadalmi, gazdasági és orvosi problémákat. Ennek kapcsán új, az idős emberekkel foglalkozó tudományág keletkezett: a gerontológia. Ezen belül a beteg, idős emberekkel foglalkozik a geriátria.

Az idős ember élettani tulajdonsága, hogy a tartalékereje csökken, könnyen válik sebezhetővé, fogékonyabb a betegségekre. Romlik az általános állapota: látása, hallása, fogazat hiánya, stb.

Ha az idős ember magára marad, vagy a családja nem tudja vállalni a mindennapi ellátását, akkor idős otthoni elhelyezését kérhetik.

Csákváron a Református Egyházközség fenntartásában a Kálvin Idősek Otthona vállalja a rászoruló emberek ellátását. Az otthon új építésű, 30 férőhelyes, kétágyas, összkomfortos lehetőséget biztosít. A szobák parkettásak, előszoba és fürdőszoba tartozik hozzá, hűtőszekrény és mikrohullámú sütő minden szobában található. Állandó melegvíz-ellátás van. A gondozott teljes ellátásban részesül: napi háromszori étkezés, mosás, vasalás, ápoló-gondozó személyzet, kisegítő személyzet, orvosi ellátás, kulturális programok, társalgó helyiség, közös tv, képek, virágok, faliújság teszi barátságossá az otthont, ünnepségek megtartása, egyházi ünnepeink, születésnapok, névnapok megtartása a család bevonásával, kirándulás – főzéssel egybekötve, illetve még számos program színesíti a lakók ünnepi – és hétköznapjait. A lelki gondozást mentálhigiénés végzi. Hétfőtől reggelig minden nap áhítattal indul a nap, melyet imádsággal fejezünk be. Péntek délutánonként istentiszteleten vesznek részt az otthon lakói, illetve lehetőség van a templomi alkalmakon, istentiszteleteken és rendezvényeken való részvételre is, hiszen az otthon a református templom udvarában kapott helyet.

Az idős otthoni elhelyezés sokszor kényszermegoldás a családnak, de sokkal emberibb, mint a magára hagyott, gondozatlan, magát ellátni nem tudó idős ember látványa.